Spirit.hu
  • Fotoszintetizáló baktérium
  • Tejsavbaktérium
  • Élesztők
  • Actinomycetes
  • Fermentáló gombák

 

Az Effektív Mikroorganizmusok minden fajának megvan a maga fontos szerepe, azonban a legfontosabb szerep a fotoszintetizáló baktériumra hárul. A fotoszintetizáló baktérium segíti a többi mikroorganizmus tevékenységét és egyben hasznosítja is az általuk termelt anyagokat. Ezt a jelenséget röviden szimbiózisnak nevezzük.

 

Ha az Effektív Mikroorganizmusok közössége felszaporodik a talajban, az egyéb kedvező hatású, őshonos mikroorganizmusok száma szintén növekedésnek indul, ami mikroflóra gazdagodását és a mikrobiológiai ökoszisztéma olyan kiegyensúlyozottságát eredményezi, ahol egyes fajok - különösen a káros hatásúak - száma nem növekszik a többi rovására.

A növényi gyökerek által kiválasztott anyagokat, mint pl. szénhidrátok, szerves savak és aktív enzimek szintén segítik a mikroorganizmusok fejlődését. A folyamat során ezek szintén szolgáltatnak a növények számára amino- és nukleinsavakat, különböző vitaminokat és hormonokat. Az ilyen talajokban a gyökérzónában (rizoszférában) az effektív mikroorganizmusok szimbiózisban élnek a növénnyel. Ennél fogva a növények kitünően fejlődnek az effektív mikroorganizmusok által uralt talajon.

(1) Fotoszintetizáló baktérium (Fototrofikus baktérium)

A fotoszintetizáló baktériumok önálló, és önmagukat fenntartani képes mikroorganizmusok. Ez a baktérium hasznos vegyületeket állít elő a gyökérsavakból, szervesanyagból és/vagy káros gázokból (pl. hidrogén-szulfid), a nap energiáját és a talaj hőjét használva energiaforrásként. A hasznos vegyületek között megtalálhatóak aminosavak, nukleinsavak, bioaktív anyagok, cukrok - mind olyan vegyület, ami elősegíti a növekedést és fejlődést.

Ezek az anyagcseretermékek a növények számára közvetlenül felvehetők és a baktériumok számának növekedésére is serkentőleg hatnak, ezért a fotoszintetizáló baktériumok számának növekedése a talajban a többi baktérium egyedszámát is növeli. Például a rizoszférában élő VA (vesicular-arbuscular) mikorriza mennyisége megnövekedik a felvehető nitrogén-tartalmú vegyületeknek köszönhetően, amelyet a fotoszintetizáló baktérium termel. A VA mikorriza javítja a foszfátok feltáródását a talajban, ezáltal hozzáférhetővé teszi az eddig felvehetetlen tápanyagot a növények számára. A VA mikorriza képes együttélésre az Azotobacter-rel, amely egy nitrogénmegkötő baktérium és javítja a hüvelyesek nitrogénmegkötő képességét.

(2) Tejsavbaktérium

A tejsavbaktérium tejsavat állít elő cukrokból és egyéb szénhidrátokból, amelyeket a fotoszintetizáló baktérium és az élesztők állítanak elő. Olyan ételeket és italokat, mint pl. joghurt és savanyúságok ősidők óta a tejsavbaktérium segítségével állítanak elő. A tejsavbaktérium erős fertőtlenítő hatású. Elnyomja a káros hatású mikroorganizmusokat és növeli a szerves anyag átalakulásának gyorsaságát. Emellett elősegíti a a lignin és a cellulóz átalakulását, és fermentálja őket a káros melléktermékek kialakulása nélkül, amelyet a lebontatlan szerves anyagok okozhatnak.

A tejsavbaktérium képes a fuzárium elnyomására, amely a folyamatos termesztés esetén jelentősen legyengítheti a növényeket, ami által a káros gyökérfonálférgek száma hirtelen növekedésnek indul. A gyökérfonálférgek száma fokozatosan eltűnik, amint a tejsavbaktérium átveszi a fuzárium szerepét a talajban.

(3) Élesztők

Az élesztők antimikrobiális és hasznos vegyületeket állítanak elő a növény számára a fotoszintetizáló baktérium által termelt aminosavakból és cukorból, valamint a talajban lévő szerves anyagokból és növényi gyökerek által kibocsátot anyagokból.

Az élesztők által termelt bioaktív anyagok, mint pl. hormonok és enzimek elősegítik a sejtosztódást és gyökérképződést. Az általuk kiválasztott szekrétumokat előszeretettel hasznosítják a tejsavbaktériumok és az Actinomycetesek.

(4) Actinomycetes

Az Actinomycetes, amelynek a felépítése a baktériumok és a gombák közötti átmenetet jelenti, anti-mikrobiális vegyületeket termel a foto-szintetizáló baktériumok által kiválasztott aminosavak és szerves anyag felhasználásával. Ezek az antimikrobiális anyagok képesek elnyomni a káros gombákat és baktériumokat.

Az Actinomycetes képes a foto szintetizáló baktériummal történő együttélésre, amely során a jelenlétük javítja a környezetükben lévő talaj minőségét, a talaj antimikrobiális tevékenységének fokozása révén.

(5) Fermentáló gombák

A fermentáló gombák, mint pl. az Aspergillus és a Penicillium a szerves anyag gyors átalakítása révén alkoholt, észtereket és antimikrobiális vegyületeket állítanak elő. Mindemellett elnyomják a kellemetlen szagokat és megakadályozzák a káros rovarok és férgek elszaporodását.

Az Effektív Mikroorganizmusok minden fajának megvan a maga fontos szerepe, azonban a legfontosabb szerep a fotoszintetizáló baktériumra hárul. A fotoszintetizáló baktérium segíti a többi mikroorganizmus tevékenységét és egyben hasznosítja is az általuk termelt anyagokat. Ezt a jelenséget röviden szimbiózisnak nevezzük.

Ha az Effektív Mikroorganizmusok közössége felszaporodik a talajban, az egyéb kedvező hatású, őshonos mikroorganizmusok száma szintén növekedésnek indul, ami mikroflóra gazdagodását és a mikrobiológiai ökoszisztéma olyan kiegyensúlyozottságát eredményezi, ahol egyes fajok - különösen a káros hatásúak - száma nem növekszik a többi rovására.

A növényi gyökerek által kiválasztott anyagokat, mint pl. szénhidrátok, szerves savak és aktív enzimek szintén segítik a mikroorganizmusok fejlődését. A folyamat során ezek szintén szolgáltatnak a növények számára amino- és nukleinsavakat, különböző vitaminokat és hormonokat. Az ilyen talajokban a gyökérzónában (rizoszférában) az effektív mikroorganizmusok szimbiózisban élnek a növénnyel. Ennél fogva a növények kitünően fejlődnek az effektív mikroorganizmusok által uralt talajon.